Przepisy kulinarne
z Gorców
Kotleciki z bobu
Autor dania:
wegetariańske
1 porcja
SKŁADNIKI:

Kotleciki z bobu

½ kg bobu

2 cebule

3 łyżki smalcu

2 całe jajka

1 bułka

Sól i pieprz do smaku

Bułka tarta

 

Przygotowanie:

Bób ugotować do miękkości, drobno posiekać, dodać cebulę usmażoną na smalcu, jajka oraz namoczoną i odciśniętą z wody bułkę. Dodać sól i pieprz do smaku. Wymieszać razem składniki i formować małe spłaszczone kulki. Każdą obtoczyć w bułce tartej i smażyć na gorącym tłuszczu (najlepiej na smalcu).

Poznaj stare sprzęty
z Gorców

Były używane kiedyś… Służyły ludziom w gospodarstwie domowym i podczas pracy w polu. Nie można było się bez nich obejść! Dziś rzadko używane i w większości zapomniane…