Kluski ziemniaczane
Autor dania:
SKŁADNIKI:
5 średnich ziemniaków
Około 1 litr wody
Sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce, następnie odcisnąć przez szmatkę (gazę). Odciśniętą wodę odstawić, po chwili zlać wodę, a odstany krochmal wymieszać z odrobina czystej wody. Z tartych i odciśniętych ziemniaków formujemy drobne kluseczki, które wrzucamy na gotującą się wodę, co chwilę mieszając. Gotować co najmniej ok. 15 min. Zalać krochmalem i jeszcze gotować ok. 5 min
Ugotowane kluseczki podajemy z bryndzą, skwarkami lub masłem oraz z mlekiem
Poznaj stare sprzęty
z Gorców
Były używane kiedyś… Służyły ludziom w gospodarstwie domowym i podczas pracy w polu. Nie można było się bez nich obejść! Dziś rzadko używane i w większości zapomniane…