Kruche ciasteczka
Autor dania:
SKŁADNIKI:
1kg mąki pszennej
2 i ½ kostki margaryny
6 żółtek
½ szklanki śmietany
¾ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Przygotowanie:
Margarynę rozdrobnić z mąką, dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, śmietanę. Wszystko razem zagnieść. Dobrze wyrobić i wałkować ciasto na ok. ½ cm Wycinać ciastka foremkami z jednej strony moczymy ciastka w białku i cukrze. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni i pieczemy ok. 20 min
Poznaj stare sprzęty
z Gorców
Były używane kiedyś… Służyły ludziom w gospodarstwie domowym i podczas pracy w polu. Nie można było się bez nich obejść! Dziś rzadko używane i w większości zapomniane…